Vanzi sau inchiriezi un imobil? Ai nevoie de certificat energetic

Mai repede sau mai tarziu vei ajunge in viata in punctul in care vei dori sa vinzi sau sa inchiriezi un imobil. Daca te afli in aceasta situatie, ai nevoie in mod obligatoriu de un certificat energetic, fara de care nu poti sa inchei tranzactia.

Pentru majoritatea persoanelor, certificatul energetic pare o chestie birocratica, care aduce pierdere de timp si de bani. In realitate insa, Certificatul de Performanta Energetica te ajuta in foarte multe privinte, iar procesul de obtinere a acestuia este chiar simplu.

In cadrul acestui articol vom discuta despre principalele aspecte pe care ar trebui sa le stii in ceea ce priveste acest document. El nu poate lipsi in nici o tranzactie imobiliara.

In continuare, un specialist autorizat sa elibereze certificat energetic Bacau iti prezinta cateva lucruri utile pe care ar trebui sa le cunosti despre acest document, indispensabil oricarei tranzactii imobiliare si nu numai:

Ce este certificatul energetic, cand ai nevoie de el si ce acte iti trebuie pentru a-l obtine?

Din punct de vedere legal, certificatul energetic este un document care are rol informativ. Acesta atesta performanta energetica a unei cladiri sau a unui imobil. Pe baza acestuia se stabileste foarte usor nivelul de eficienta energetica a unei incladiri, luand in considerare consumul de energie primara sau finala a acesteia, dar si cantitatea de emisii CO2 si multi alti factori de importanta majora.

Exista mai multe clase in care poate fi incadrat un imobil pe baza certificatului energetic. Acet interval de clase incepe de la A, care este cea mai eficienta clasa si merge pana la G, care este cea mai putin eficienta. De asemenea, se acorda si o nota energetica, cuprinsa intre 1 si 100, unde 100 este cea mai buna nota.

Precum am mentionat si anterior, ai nevoie in mod obligatoriu de un certificat energetic atunci cand vinzi sau inchiriezi un imobil, fie el casa, apartament sau garsoniera. De asemenea, vei avea nevoie de acest document si in cazul in care realizezi renovari semnificative. Vei colabora cu un auditor autorizat in acest sens, care va calcula pe baza documentelor pe care i le pui la dispozitie si asupra datelor stranse din teren clasa energetica in care se incadreaza imobilul tau.

Conform unui auditor care te poate ajuta sa obtii un certificat energetic in Targu Jiu, acestea sunt principalele acte de care ai nevoie cand vrei sa obtii un certificat de performanta energetica, dar nu numai:

  • Actul de proprietate al cladirii sau extrasul de carte funciara;
  • Fisa cadastrala sau releveul cladirii / apartamentului;
    Informatii legate de caracteristicile echipamentelor de incalzire si apa calda menajera, energia termica, peretii exteriori, izolarea acoperisului, usi si ferestre.

Care este durata de valabilitate a certificatului energetic?

In general, durata de viata standard a unui certificat energetic este de 10 ani. Dupa ce a trecut aceasta perioada va trebui sa obtii alt certificat, pentru ca este foarte probabil sa existe deja multe modificari. Pe de alta parte, atunci cand realizezi schimbari sau renovari majore, certificatul vechi nu va mai fi valabil si vei fi nevoit sa faci unul nou.

Acestea fiind spuse, atunci cand vine vorba despre o tranzactie imobiliara, certificatul energetic este un act esential care nu are voie sa lipseasca. In acelasi timp, pe baza acestui instrument poti stabili pretul corect pentru imobilul tau si poti sa ii conferi incredere suplimentara celui cu care faci afaceri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *