Cadastru gratuit – Cum sa eviti situatii neplacute

Cadastru gratuit – Ce probleme pot sa apara?

Daca vrei ca lucrurile pe care le faci sa aiba rezultatul scontat, este indicat sa te implici si sa te informezi corespunzator. Atunci cand vine vorba despre lucrarile de cadastru, fiecare proprietar este obligat sa se asigure ca a inteles pasii procesului prin care va trece. Acesta este singurul mod pentru a te asigura ca toate datele care vor fi inscrise in Cartea Funciara sunt corecte. In caz contrar, poti ajunge usor in situatia in care vor fi inscrise informatii eronate sau fara stirea ta, dupa care iti va fi aproape imposibil sa le schimbi.

O firma de cadastru Craiova iti ofera cateva sfaturi ca sa poti evita probleme nedorite:

1. Informeaza-te corespunzator

Urmareste cu atentie data PNCCF se aplica in localitatea in care se afla imobilele sau terenurile tale. In acest fel taxele de cadastru vor fi platite din fonduri guvernamentale.

2. Participa intotdeauna la masuratori

De fiecare data cand se fac masuratori trebuie sa participi pe teren impreuna cu reprezentantii de cadastru. Realitatea din teren s-ar putea sa nu fie aceeasi cu cea de pe hartie, dar tu trebuie sa le prezinti limitele cunoscute ale proprietatii. De exemplu, cand vine vorba de terenurile din intravilan, este posibil ca suprafata sa nu fie identica cu cea din actele de proprietate sau sa fi aparut constructii noi. In acest caz, in Cartea Funciara se vor trece coordonate noi, atat timp cat proprietatea este imprejmuita.

Un exemplu mai concret este urmatorul: in actul de suprafata este indicata o suprafata, dar dupa masuratori rezulta ca suprafata imprejmuita este cu 20% mai mare. Dupa ce firma de cadastru face masuratorile, atat timp cat nu exista litigii, in actul de proprietate vei avea o suprafata mai mare decat in trecut. Pe de alta parte, in cazul in care refuzi accesul pentru masuratori, din punct de vedere legal nu vei avea in proprietate toata curtea.

Pe de alta parte, pentru terenurile aflate in extravilan, regulile sunt diferite. In acest caz, indiferent de masuratori, suprafata va ramane aceeasi cu cea din actele de proprietate initiale, indiferent de masuratori. Conform Firmecadastru.net este foarte important sa mergi la firma de cadastru la masuratori, pentru a le putea indica exact pozitia imobilelor sau ale terenurilor.

3. Pastreaza un dialog permanent cu vecinii

Operatiunile de cadastru te ajuta sa rezolvi o gramada de probleme. Cu toate acestea, nu te poate ajuta sa rezolvi conflictele cu vecinii. Asadar, atunci cand exista un litigiu pentru unul dintre imobilele tale, vei putea realiza intabularea doar dupa terminarea litigiului, ceea ce poate dura ani de zile. Pe de alta parte, daca neintelegerea este la nivel verbal si nu exista o actiune judecatoreasca, cel mai bine ar fi sa o inchei pe cale amiabila. In caz contrar, firma de cadastru, ajutata de catre autoritati va avea dreptul sa hotarasca limita pentru fiecare proprietate, pe baza planurilor topografice existente.

4. Organizeaza-te corect

Ofera toate actele si documentele pe care le ai legate de imobilul sau terenul in cauza firmei de cadastru. Pastreaza-le intr-un mod organizat mereu, ceea ce te va ajuta sa usurezi procesul si sa te asiguri ca in Cartea Funciara ajung informatiile corecte.

5. Urmareste procesul

Un prim pas important este sa te asiguri in permanenta ca urmaresti cadastru sistematic si mergi la primarie cand se afiseaza lucrarile. Atunci va fi cel mai bun moment sa contesti eventualele informatii eronate sau erori de scriere. Dupa aceea va fi mult mai dificit sa faci schimbari. Este important sa faci contestatia in timp util, inainte de a fi emise titlurile noi de proprietate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *